در این مقاله به آشنایی با انواع بازی دارت از جمله بازی کانت آپ (Count- up)، کریکت (Cricket)، هاف ایت (Half It)، چشم عقاب (Eagle Eye)، و بازی ۰۱ (Zero- One) به همراه فواید و تاریخچه این ورزش پرداخته شده است.
۱. تاریخچه ورزش دارت (Dart)
۲. انواع بازی دارت
۲.۱ بازی کانت آپ (Count- up)
۲.۲ بازی کریکت (Cricket)
۲.۳ بازی ۰۱ (Zero- One)
۲.۴ بازی هاف ایت (Half It)
۲.۵ بازی Eagle Eye (چشم عقاب)
۳. فواید بازی دارت
تاریخچه ورزش دارت (Dart)
اسناد چندان دقیقی از چگونگی پیداش بازی دارت وجود ندارد اما بسیاری از مورخان بر این نظر هستند که این بازی در میانه قرون وسطی توسط آنگلوساکسن ها (انگلیسی ها) ابداع شده است. اما روایت ها درباره چگونگی پیدایش این ورزش بسیار است. برخی بر این عقیده هستند که در قرون وسطی سربازان انگلیسی در جنگ ها از تیر و کمان و نیزه استفاده می کرده اند و برای اینکه خوی جنگجویی و مبارزه طلبی خود را تقویت کنند با مشخص نمودن هدف و پرتاب تیر به سمت آن روحیه و مهارت خود را برای جنگ ها تقویت می نمودند. با پایان یافتن جنگ ها و پیدایش سلاح های جدید آرام آرام تیر و کمان از میان تجهیزات جنگی حذف شد و سربازان برای اینکه مهارت های خود را از دست ندهند با ساخت تیرهای که نیازی به کمان نداشت و پرتاب آن به سمت هدف های تعین شده سرگرمی جذاب تری برای به نمایش گذاشتن مهارت خود پیدا کردند.
یکی دیگر از نظریات در مورد چگونگی پیداش بازی دارت این گونه است که، در ادوار جنگ های قرن ۱۸ میلادی در اروپا سربازان انگلیسی از بطری های خالی، و هدف گیری برای انداختن چوب کبریت به درون آنها از فواصل دور استفاده می کردند. که این عمل نوعی سرگرمی و شرط بندی برای ایشان محسوب می شد. بعدها متوجه شدند که می توانند به شکلی بهتر و مهیج تر از این بازی نیز لذت ببرند و حتی درآمد زایی هم داشته باشند از این رو بطری ها جای خود را به تخته های صاف دادند. و با چوب های کوتاه تراشیده نوک تیز به سمت تخته ها پرتاب می کردند و تا سالها این بازی با این شیوه رواج داشت.
در دهه ۱۸۸۰ میلادی بازی دارت به طور کلی متحول شد. در این دهه فردی به نام برایان کامرین با تغییر شکل ظاهری هدف پرتابی دارت، چیزی شبیه تخته دارت امروزی را پدید آورد و پرتاب ها را امتیاز بندی نمود و رفته رفته دارت از حالت بازی مبدل به یک ورزش گردید. در سالهای آغازین قرن بیستم باشگاه ها و کلوپ های مخصوص ورزش دارت در انگلستان شروع به فعالیت نمودند که مورد استقبال بسیاری از افراد قرار گرفت. به طوری که در سال ۱۹۲۴ میلادی انجمن بین المللی دارت (NDA) تشکیل و شروع به فعالیت نمود. با شروع جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۷ فعالیت این انجمن به مدت ۱۸ سال متوقف شد و مجددأ در سال ۱۹۶۵ شروع به فعالیت کرد و پس از ۱۱ سال یعنی در سال ۱۹۷۶ این انجمن به فدراسیون جهانی دارت (WDF) تبدیل شد. و تا به امروز به فعالیت خود ادامه داده است. این ورزش در کشورمان با نام انجمن دارت جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی در سال ۱۳۸۳ توسط آقایان عزیزپور و ظهوری زیر نظر سازمان تربیت بدنی تاسیس و شروع به فعالیت کرد.
بیشتر بدانید: آشنایی با ورزش تیر و کمان و انواع کمانها
انواع بازی دارت
بازی های متفاوتی برای لذت بردن از ورزش دارت شکل گرفته است که در ادامه به معرفی چند بازی رایج این ورزش خواهیم پرداخت.
بازی کانت آپ (Count- up)
بازی Count- up در واقع نوعی بازی است که توانایی محاسبه بازیکن را افزایش میدهد و به نوعی نخستین بازی برای کسب مهارت در این ورزش محسوب می شود. در بازی کانت آپ یک عدد به طور مثال ۲۰۰ – ۳۰۰ و یا هر عددی به عنوان پایه تعیین می شود و ورزشکاران بایستی بازی را از عدد صفر آغاز و با هر پرتاب امتیاز خود را جمع کنند و بازیکنی که زودتر به عدد پایه تعیین شده برسد و یا از آن عبور کند برنده بازی خواهد بود.
بازی کریکت (Cricket)
این بازی یکی از پر هوادار ترین بازی های دارت محسوب می شود. در بازی Cricket هدف کسب امتیاز از خانه های شماره ۲۵ (مرکز تخته – Bull – خال ) ۲۰- ۱۹- ۱۸- ۱۷- ۱۶- ۱۵ می باشد. و سایر خانه ها بورد دارت فاقد امتیاز هستند. و در صورت اصابت دارت با آنها پرتاب اوت محسوب می شود. نحوه انجام بازی Cricket به این صورت است که، با پرتاب ۳ دارت به هر یک از خانه های هدف در اصطلاح آن خانه به نام آن بازیکن shut (بسته) ثبت خواهد شد. بدین شکل که پس از بسته شدن هر خانه توسط بازیکن، اگر هر پرتابی به سمت این خانه ها از سوی سایر بازیکنان انجام گیرد امتیاز به سود بازیکنی که خانه برای او ثبت شده است منظور خواهد شد. هنگامی که تمام شماره خانه هایی که گفته شد shut شدند. بازی تمام و بازیکنی که تعداد بیشتری از خانه ها را shut کرده باشد برنده بازی خواهد بود. در بازی Cricket قانونی وجود دارد به نام Over kill بدین شکل که اگر بازیکنی با ۲۰۰ امتیاز اختلاف نسبت به سایر حریفان خود پیش باشد بازی به سود وی پایان خواهد یافت.
بازی ۰۱ (Zero- One)
بازی (Zero- One (01 به نوعی یک سبک بازی کلاسیک و عمومی دارت است که در تمام جهان رایج است. در بازی Zero- One بازیکن نیازمند دقت و تمرکز بسیار بالایی خصوصأ در دور آخر بازی است. در این سبک بازی معمولا اعداد پایه از ۴۰۱ الی ۱۵۰۱ تعیین می شوند. نحوه انجام بازی ۰۱ (Zero- One) به این صورت است که ، بازی با یک پرتاب به سمت خانه دبل (Double Ring) شروع خواهد شد. یعنی تا هنگامی دارت در خانه دبل ننشیند بازی بازیکن شروع نخواهد شد، و هیچ امتیازی برای پرتاب های وی ثبت نمی شود. همینطور در آخرین پرتاب در هر لگ بایستی دارت به یک خانه دبل (Double Ring) و با خانه تریپل (Triple Ring) بنشیند و امتیاز پایانی باید دقیقأ خود عدد انتخاب شده در پایه باشد.
بازی هاف ایت (Half It)
Half It یکی از بازی های بسیار هیجان انگیز ورزش دارت است که در آن هر خطایی کم شدن امتیاز را بدنیال خواهد داشت. بازی Half It متشکل از ۹ دور است که در هر دور این بازی به ترتیب خانه های ۱۵ و ۱۶، خانه های Double Ring (دبل)، ۱۷ . ۱۸، خانه های Triple Ring (تریپل)، ۱۹ و ۲۰ و Bull (خال) مورد هدف قرار می گیرند و اصابت دارت با باقی خانه ها اوت محسوب خواهد شد. نحوه انجام بازی Half It به این صورت است که در ابتدای بازی برای هر بازیکن ۴۱ امتیاز ثبت می شود و در نخستین دور بازی خانه شماره ۱۵ مورد هدف است. و بازیکن بایستی ۳ پرتاب خود را به سمت این خانه انجام دهد. چنانچه هیچ یک از پرتاب های وی به هدف اصابت نکند نصف امتیاز اولیه یعنی عدد ۴۱ نصف خواهد شد. و اگر پرتاب ها به هدف مورد نظر (خانه ۱۵) اصابت کند امتیازات کسب شده به عدد اولیه (۴۱) اضافه خواهد شد. به هر حال بایکنان بایستی دور اول بازی را به اتمام برسانند تا بتوانند وارد دور بعدی بازی شوند. در دور دوم بازی هدف خانه شماره ۱۶ است. و در دور سوم بازی هدف خانه های Double Ring (دبل) خواهد بود و بازی به این منوال ادامه خواهد داشت تا بازیکنان هر ۹ دور بازی را به پایان برسانند. بازی Half It به قدری از هیجان بالایی برخوردار است که هیچ بازیکنی نمی تواند با خیال آسوده تا انتهای بازی ادامه دهد زیرا که هر خطایی می تواند نصف شدن نیمی از امتیازات کسب شده را به همراه داشته باشد.
بازی Eagle Eye (چشم عقاب)
در بازی Eagle Eye (چشم عقاب) تمرکز، و برخورداری از فرم و استایل مناسب در هنگام پرتاب دارت رمز پیروزی در بازی است. در این بازی فقط اصابت دارت با خانه Bull (خال) کسب امتیاز را برای بازیکنان به همراه خواهد داشت. نحوه انجام بازی Eagle Eye به این صورت است که بازی در ۸ راند متوالی و در مجموع با ۲۴ پرتاب انجام خواهد شد. و بازیکنی برنده بازی شناخته می شود که بیشترین امتیاز را از پرتاب ها بدست آورده باشد. چشم عقاب به نوعی ساده ترین بازی در میان بازی های ورزش دارت محسوب می شود.
بیشتر بدانید: آموزش پرتاب دارت و نحوه محاسبه امتیازات
فواید بازی دارت
شاید شما هم دارت را به عنوان یک ورزش قبول نداشته باشید و بر این باورید که بازی های دارت ارزش فکری نداشته باشند. اما باید بگوییم که ما در این مورد با شما هم عقیده نیستیم. درست است که دارت ورزش ساده ای است اما این دلیل نمی شود که تنها نقطه مرکز دارت (Bull) را برای کسب امتیاز هدف قرار دهیم و آنرا ورزشی فاقد فواید بدانیم. دارت ورزشی است که همه گروه های سنی می توانند به سادگی آنرا انجام دهند و در جهت برطرف کردن استرس و خالی کردن خشم و دستیابی به آرامش بسیار موثر است. به طور کلی می توان فواید ورزش دارت را در کمک به تمرکز حواس، افزایش اعتماد به نفس، افزایش قدرت محاسبه، پیشگیری از افسردگی، کسب آرامش و کمک به دوری از هیجانات کاذب، کنترل خشم و .. دانست.
بیشتر بدانید: آموزش اصولی تیراندازی با کمان
پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با تجهیزات و لوازم ورزشی و مطالعه مقالات متنوع علمی ورزشی روز به سایت ما (کالاورزش) و قسمت * وبلاگ * مراجعه فرمائید.